Restobar Mosa
Locatie: De Bilt, NL | klant: Timo Agterberg & Danique Haaksma | Omvang: 300 m² | realisatie: 2024 | fotografie: Wesley Bergen
Na een keukenbrand in 2017 en in 2023 werden we door Timo Agterberg en Danique Haaksma benaderd voor de herinrichting van hun toprestaurant ‘De Witte Zwaan’ aan de Dorpsstraat in De Bilt. Tijdens onze gesprekken liepen we regelmatig tegen de beperkingen van de locatie aan. Zo was de keuken te klein voor hun culinaire ambities, er was te weinig plaats voor de ‘backoffice’ en was de restaurantruimte feitelijk te klein voor het benodigde aantal couverts.
Van fine dining naar restobar
Toen de mogelijkheid zich voordeed om een ander pand te betrekken, vielen veel beperkingen weg en konden we vrijuit denken. Het pand aan de Hessenweg – dat al een restaurantfunctie had – gaf Timo en Danique alle mogelijkheden om te groeien. De grootte van het pand had wel een nadeel: het was te groot voor een fine-dining-concept. Al brainstormend kwam de formule van een ‘restobar’ ter sprake: de mogelijkheid om te borrelen met goede wijnen en cocktails, een menukaart met hoogwaardige bites en gerechten en een laagdrempelige, ongedwongen sfeer. Niet alleen het pand, maar ook De Bilt lenen zich daar goed voor. En zo besloot het paar om een nieuwe (culinaire) weg in te slaan, te verhuizen naar de Hessenweg 105 in De Bilt en daar te heropenen als Restobar Mosa.
Historische stalen bogenconstructie
Het pand is een voormalig woonhuis, waarachter een bijzondere drooglooppassage als uitbreiding is geplaatst. Deze passage kwam beschikbaar bij de verbouwing van het treinstation van Gent (België) en heeft authentieke architectonische elementen, waaronder een stalen bogenconstructie. Het geeft het pand een bijzondere en onderscheidende uitstraling.
Driedeling
Voor de structuur van het pand is gekozen voor een driedeling. Aan de voorzijde (de entree) een gedeelte dat meer gericht is het drinken van een glas wijn of een cocktail met een bite erbij. Vervolgens een middendeel waar gegeten kan worden en waar de keuken en de chefsbar centraal staan. Tenslotte het achtergedeelte dat overdag als (vergader)locatie afgehuurd kan worden en ’s avonds als overloop van het restaurant dienstdoet.
Design en vormentaal
Voor het design hebben we gekozen om de kwaliteiten van de drie ruimtes uit te vergroten, terwijl de vormentaal door de gehele zaak is doorgetrokken. Zo hebben we het voorste gedeelte donker en intiem gehouden en voorzien van een moderne ‘cocktailbar-sfeer’ (met een knipoog naar New York). Hier kunnen gasten borrelen aan sta-elementen of aan de bar zitten. In het midden- en het achtergedeelte vallen de halfronde banken onder de verlaagde delen op.
Functionele verbindende elementen
Tussen de drie delen in zijn elementen gebruikt die de ruimtes met elkaar verbinden en waarin diverse functies zijn ondergebracht. Zo zijn de cocktailbar en het restaurant verbonden door een element waar de bites worden gemaakt, de koffie wordt gezet en waarin de spoelkeuken (uit het zicht) is verwerkt. Tussen het restaurant en het achtergedeelte is dan weer de sommeliersbar en de pantry voor het vergadergedeelte ondergebracht.
Comments are closed